skip to Main Content

Gemeente Nuenen c.a.: Woonwagenlocaties

Sinti (bron ED)
Sinti (bron ED)

Goede huisvesting voor de Sinti…met de Sinti

In de jaren zestig hebben circa 60 Sinti zich blijvend in Nuenen gevestigd op de locatie Bosweg in kerkdorp Gerwen. Tegenwoordig bestaat de Nuenense Sinti-gemeenschap uit meer dan 200 personen, waarvan ongeveer de helft op de vier bestaande locaties woont. Inmiddels is er een voornemen om een 5e locatie te ontwikkelen en de oudste twee locaties te revitaliseren. Raadhuis Advies is door de gemeente gevraagd voor beide voornemens de projectleiding ter hand te nemen.

De locaties Bosweg en Kremersbos zijn al ruim 40 jaar oud. Brandveiligheid en goede aansluitingen op nutsvoorzieningen en riolering zijn er niet langer gegarandeerd. Bovendien is er plaatsgebrek. Door het opgroeien van de kinderen en de toenemende behoefte aan zelfstandige woonruimte is het aantal standplaatsen ontoereikend ten opzichte van het aantal aanvragen. Dit heeft op de oude locaties geleid tot diverse onofficiële standplaatsen. Het spreekt voor zich dat dit niet toelaatbaar is, maar vanwege het tekort aan standplaatsen is deze situatie jarenlang gedoogd. Nu wil de gemeente op korte termijn de situatie voor de Sinti-gemeenschap verbeteren door de oude locaties op te knappen en een nieuwe locatie te ontwikkelen.

Raadhuis Advies geeft – in nauwe samenspraak met de gemeente – de leiding aan een projectgroep, waarin samen met de Sinti-gemeenschap een Plan van Aanpak wordt opgesteld om beide locaties te revitaliseren. Met dit Plan van Aanpak wordt een marktpartij gezocht die de uitvoering, het beheer en uiteindelijk ook het eigendom op zich zal nemen. De directe betrokkenheid van de Sinti maakt het mogelijk hun ervaringen met betrekking tot het leven op een woonlocatie direct in het project te betrekken. De wisselwerking die hieruit ontstaat, is voor ons verfrissend. Het voorkomt immers dat wij als ‘technocraten’ te werk gaan en maakt aanspraak op ons empathisch vermogen.

In het kader van de Ruimtebalans wil de gemeente bovendien haar ‘laatste’ grote nieuwbouwwijk – Nuenen-West – realiseren. Onder de in totaal 1.575 woningen in de nieuwe wijk zijn er ook 15 standplaatsen op de zogenaamde 5e Sinti-locatie. Bovengenoemde projectgroep zal tevens een aanzet maken voor een Programma van Eisen voor deze nieuwe locatie.

logo gemeente nuenen
Back To Top
×Close search
Zoeken

Wij zoeken collega’s!

Heb jij iets met proces- en projectmanagement? Wil je meedraaien in een sterk team? En ben je toe aan jouw next level? Dan kan jij zomaar de collega zijn die wij zoeken!

Bekijk onze vacature voor Adviseur/Projectleider