skip to Main Content

Gemeente Weert: Complex ‘Poort van Limburg’

Weert, poort van LImburg
Sfeerimpressie van de Poort van Limburg

Projectmatige aansturing leidt tot resultaten

In 2009 besluit de gemeente Weert om het complex ‘Poort van Limburg’ aan te kopen en zelf te exploiteren. Mede door het verslechterend economisch klimaat vertraagt het bouwproces en komt ook de exploitatie van het project niet goed van de grond. Raadhuis Advies wordt gevraagd dit project aan te sturen.

Situatieschets

Het complex ‘Poort van Limburg’ is een onderdeel van het herontwikkelingsplan ‘Beekpoort’, dat aan de noordzijde van de binnenstad van de gemeente Weert ligt. Poort van Limburg is groots van opzet: het bestaat uit een zalencentrum, een bedrijfsverzamelgebouw, commerciële ruimtes, appartementen en een parkeergarage. Voor de realisatie is een projectontwikkelaar aangetrokken en het bouwproces gaat van start. Omdat de projectontwikkelaar geen koper voor het project vindt, stelt deze in 2009 voor het project niet verder te ontwikkelen. Voor de gemeente is dit echter geen reële optie, gezien de ligging van het complex aan de rand van het centrum. De gemeente besluit het complex -exclusief de appartementen- zelf aan te kopen en de exploitatie in eigen hand te nemen. De aanhoudende crisis veroorzaakt vervolgens nieuwe problemen. Zo trekt een van de partners in het bedrijfsverzamelgebouw zich terug en lukt het niet om een exploitant voor het zalencentrum te vinden. Omdat er nauwelijks vorderingen worden gemaakt, wil de gemeenteraad meer controle over het project. In 2011 wordt Raadhuis Advies gevraagd het proces projectmatig aan te sturen. Daarbij gaat het specifiek om de afronding van de bouw en de exploitatieopzet van het complex.

Aanpak

Allereerst wordt de informatievoorziening aan de gemeenteraad gestructureerd met een bondige, maandelijkse rapportage over het procesverloop. Vervolgens krijgen de raadsleden verschillende toekomstscenario’s voor het complex voorgelegd. Eind 2012 wordt het complex opgeleverd en is ook de exploitatie (gedeeltelijk) rond. De gemeente gaat de parkeergarage zelf exploiteren, de appartementen worden aan een lokaal opererende woningcorporatie verkocht, en het zalencentrum wordt vanaf najaar 2013 door een nieuwe partij uitgebaat. De invulling van het bedrijfsverzamelgebouw blijft problematisch. Omdat er de eerstkomende jaren geen oplossingen worden verwacht, wordt het project afgesloten met een politiek gedragen eindadvies over de bestemming van dit gebouw.

Poort van Limburg
Back To Top
×Close search
Zoeken

Wij zoeken collega’s!

Heb jij iets met proces- en projectmanagement? Wil je meedraaien in een sterk team? En ben je toe aan jouw next level? Dan kan jij zomaar de collega zijn die wij zoeken!

Bekijk onze vacature voor Adviseur/Projectleider