Food Tech Brainport

Gezonde voeding door slimme technologie

Food Tech Brainport

Wereldwijd is er een voedselprobleem. Het aantal monden dat we moeten voeden, neemt toe, terwijl we steeds meer voedsel verspillen. Daarnaast wordt er veel ongezonde voeding geproduceerd met weinig voedingswaarde. Beide ontwikkelingen vragen om een drastische verandering

De voedingsindustrie is uiteraard bekend met deze problematiek en wil innoveren om kwalitatief betere producten op een duurzame manier te produceren. Maar dat kan ze niet alleen. Om de problemen succesvol te lijf te gaan, is samenwerking met kennisinstellingen nodig. Alleen zo kan de voedselverspilling gestopt worden, kunnen nieuwe, veilige en gezonde voedingsproducten ontwikkeld worden en productiemethodieken duurzamer worden gemaakt.

Food Tech Park

Food Tech BrainportFood Tech Brainport biedt MKB(+)-ondernemingen in de voedings- en technologiesector sinds 2011 de mogelijkheid om samen te werken met kennisinstellingen in de Brainportregio. Dat gebeurt in de Helmondse vestiging ‘Food Tech Park’. Hier wordt met nieuwe technologieën geëxperimenteerd om onder meer voedsel met gezonde methodes langer houdbaar te maken. Een ander aandachtsgebied is het vollediger gebruiken van voedsel om verspilling tegen te gaan. Vissenkoppen, groenteschillen en andere ‘afvalresten’ van plantaardig voedsel blijken verrassend waardevol te zijn. Zo kunnen er inmiddels eiwitten uit bietenloof worden geïsoleerd. Natuurlijk is de voedselproblematiek niet alleen opgelost met innovatie. Food Tech Park helpt de aangesloten ondernemingen ook bij het introduceren van nieuwe producten op de markt. Bovendien biedt het park ondersteuning op het gebied van food design, innovatiemanagement, consumentenonderzoek en marketing en communicatie.

Verkenning

Food Tech BrainportAfgelopen zomer heeft Food Tech Brainport de haalbaarheid van een doorontwikkeling laten onderzoeken. Raadhuis Advies heeft hiervoor een verkenning uitgevoerd. Uit interviews met diverse stakeholders is gebleken dat Food Tech Brainport absoluut waardevol is. Er is een goede basis gelegd om de doelstelling te verwezenlijken: bedrijven en consumenten laten profiteren van een voedselproductie die slimmer, duurzamer en efficiënter is. Hiervoor is wel een uitbreiding van de activiteiten nodig en een verdere professionalisering van de organisatie. De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels besproken met de partners van Food Tech Brainport om zo commitment voor de doorontwikkeling te krijgen. De volgende stap is een concreet businessplan opstellen voor de geadviseerde professionalisering.

Back To Top
Zoeken

Wij zoeken collega’s!

Heb jij iets met proces- en projectmanagement? Wil je meedraaien in een sterk team? En ben je toe aan jouw next level? Dan kan jij zomaar de collega zijn die wij zoeken!