Animo voor kavels groot

‘Het vernieuwende gehalte van de woningen is bepalend!’

Tijdens de bewonersavond kregen de aanwezigen veertig stellingen voorgelegd.

De slimste wijk van de wereld begint te leven: terwijl alleen nog de contouren van de wijk bekend zijn, schrijven geïnteresseerden zich al driftig in.

Het was druk tijdens de informatieavond op 1 november: honderdtien geïnteresseerden voor de eerste veertig bouwkavels lieten zich informeren over de bouwmogelijkheden in de Wijk van de Toekomst. Ze kunnen zich niet puur op hun eigen huis richten: de kopers gaan de bebouwing samen vormgeven. Komen er smart villa’s, tweekappers of rijtjeshuizen? Alles kan, als er maar overeenstemming over is. Dat geldt ook voor de wegen en het straatmeubilair: waar ze komen en hoe ze eruit komen zien, is aan de bewoners. Cocreatie ten top!

Sinds de informatieavond hebben zich al zestig mensen ingeschreven voor de cocreatiesessies. Tijdens deze avonden kunnen ze hun plannen verder vormgeven. Dan wordt ook duidelijker of ze -gezien de cocreatie- haalbaar zijn. Het animo is groot, terwijl de stedenbouwkundige opzet van de wijk nog niet helemaal is afgerond. Die opzet is in handen van het internationaal opererende architectenbureau van Ben van Berkel, UNStudio uit Amsterdam dat tijdens het selectieproces van afgelopen zomer de meest inspirerende visie op de wijk had. Stedelijk ontwerper Dana Behrman: “We zijn zeer content dat we voor dit project de stedenbouwkundige onderlegger kunnen opstellen. Natuurlijk werken we bij UNStudio altijd al toekomstgericht, maar bij deze wijk komt daar de extra uitdaging bij dat de onderlegger zó flexibel moet zijn, dat de verschillende functionele zones aangepast kunnen worden aan nieuwe inzichten en technologieën. Die challenge aangaan, stimuleert enorm.”

Programmatische kwaliteit

Founder Ben van Berkel (l.) zet in Amsterdam samen met het kernteam de puntjes op de i van de stedenbouwkundige onderlegger.

De stedenbouwkundige onderlegger vormt de basis voor de opbouw van de wijk. Projectmanager Edwin van Renterghem van de gemeente Helmond: “Naast die flexibiliteit moet de onderlegger ook de programmatische kwaliteit van het gebied waarborgen. De zeven vastgestelde programma’s voor de wijk worden dus in de opzet van de wijk verankerd. Dat geldt ook voor de participatie van de bewoners. Dat zorgt ervoor dat we voor deze wijk andere eisen stellen aan de verlening van de bouwvergunning. Het vernieuwende gehalte van de woningen en de keuzes van de bewoners zijn bepalend. Over innovatie gesproken!’

Andere artikelen in deze UPdate

Voorbereidingen in volle gang

Hoe bouw je een slimme wijk?

Een wijk die toekomstproof is, zet je niet in een handomdraai neer. Edwin Schellekens en Peter Portheine… Lees meer…

Back To Top
Zoeken

Wij zoeken collega’s!

Heb jij iets met proces- en projectmanagement? Wil je meedraaien in een sterk team? En ben je toe aan jouw next level? Dan kan jij zomaar de collega zijn die wij zoeken!