Brainport Smart District

Special Raadhuis advies
Raadhuis advies en Trifaire
Slimste wijk Helmond

Klik hier voor een vergroting

Brainport Smart District

Op weg naar de stad van de 21ste eeuw

De ‘Wijk van de Toekomst; het klinkt ver weg, maar komt steeds dichterbij. Brainport Smart District heeft onlangs groen licht gekregen om de voorbereidingen voor deze wijk voort te zetten. De bouw start volgend jaar.

Brainport Smart District is de regisseur van de Wijk van de Toekomst. De organisatie werkt in opdracht van de gemeenten Helmond en Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University, de provincie Noord-Brabant en Brainport Development. De opdracht is gestoeld op het besef dat het roer in de steden om moet. De wereldwijde verstedelijking heeft al te veel zorgwekkende problemen veroorzaakt. De aarde is verontreinigd, het klimaat verandert, de natuur wordt ingeperkt en dan heb je ook nog mobiliteitsinfarcten, waterproblemen, sociale problemen en een continue bevolkingsgroei en migratiestroom. Stedelingen voelen zich steeds minder veilig en gelukkig en de onderlinge sociale binding neemt af. Daarmee staan we ver af van de zelfvoorzienende steden van voor de industriële revolutie. Peter Portheine, programmadirecteur van Brainport Smart District: “De enige manier om de problemen een halt toe te roepen, is om steden weer zelfvoorzienend te maken. Maar dan wel passend in deze tijd door de duurzaamheidsinitiatieven ‘slim’ te maken en ze aan nieuwe inzichten en de nieuwste technologieën te koppelen.”

Wensen

Peter Portheine en Edwin Schellekens
Peter Portheine (l) en Edwin Schellekens

De Wijk van de Toekomst wordt een onderdeel van de Helmondse wijk Brandevoort. Daar verrijzen 1500 woningen en een bedrijventerrein van 12 hectare in ‘nieuwe stijl’. Hiervoor zijn in 2017 diverse stedelijke aspecten opnieuw opgezet. Implementatiemanager Edwin Schellekens: “Als eerste stap hebben we 7 aandachtsgebieden uitgewerkt: een aantrekkelijk gebouwde omgeving, participatie door bewoners, een veilige en sociale wijk, een gezonde wijk, mobiliteit, digitalisering en energie. Op deze terreinen is gezocht naar een circulaire en duurzame ontwikkeling, waarbij materialen hergebruikt kunnen worden, autobezit plaatsmaakt voor mobiliteitsdiensten en lokaal voedsel wordt verbouwd. Dit leidt tot een wijk waar volop ruimte is voor prettig wonen en sociale verbinding zónder daarvoor het milieu te belasten.”

De ambitie is groot: de Wijk van de Toekomst moet de slimste wijk van de wereld worden. Maar zo’n woonwijk stamp je niet zomaar uit de grond. Edwin Schellekens: “Dat heeft tijd nodig heeft. De realisatie van deze wijk is een continu innovatief proces. De wijk is daarom ook een proeftuin waar alle nieuwe toepassingen kunnen worden getest.” De toekomstige bewoners worden daarmee de hoofdrolspelers in de ontwikkeling. Zij zijn direct betrokken bij het innovatieproces samen met kennisinstellingen, het bedrijfsleven, de gemeente Helmond en enkele andere partners. “De bewoners moeten zich thuis voelen in de wijk. Daarom is het belangrijk dat zij hun wensen kenbaar kunnen maken. Vervolgens testen ze zelf of aan die wensen voldaan wordt.”

Koploper

Kortgeleden heeft de Helmondse gemeenteraad de plannen voor de voorbereiding van de wijk goedgekeurd. De volgende stap is de ontwikkeling van een flexibele stedenbouwkundige opzet. Peter Portheine: “Helmond en de Brainportregio willen koploper én voorbeeld zijn voor de nieuwe manier van stedelijke ontwikkeling. Wat we nu leren, moet straks ‘gewoon’ zijn. Zowel qua aanpak en proces als qua uitvoering. Maar let op: innovatie staat niet stil en omstandigheden en wensen veranderen. Daarom zal deze wijk nooit ‘af’ zijn.”

Andere artikelen in deze UPdate

Samenwerking tussen Raadhuis Advies en Trifaire

Intensievere samenwerking Raadhuis Advies en Trifaire

Zoals u vast al gezien heeft, vaart deze UPdate niet alleen onder de vlag van Raadhuis Advies, maar > Lees meer…

Snel, sneller, snelst

Snel, sneller, snelst

De gemeente Helmond wil de slimste woonwijk van de wereld realiseren. Deze ambitie legt de lat hoog voor de data-infrastructuur > Lees meer…

Back To Top
Zoeken

Wij zoeken collega’s!

Heb jij iets met proces- en projectmanagement? Wil je meedraaien in een sterk team? En ben je toe aan jouw next level? Dan kan jij zomaar de collega zijn die wij zoeken!