Snel, sneller, snelst

Special Raadhuis advies
Raadhuis advies en Trifaire

Snel, sneller, snelst

Stevig eisenpakket voor data-infrastructuur

Brainport Smart District wordt de slimste woonwijk van de wereld. Deze ambitie legt de lat hoog voor de data-infrastructuur in de wijk.

Bauke de Vries (l) Henri Smits

In deze Wijk van de Toekomst worden de nieuwste technologische toepassingen ingezet op het gebied van gezondheid, veiligheid, mobiliteit, wonen, energieopwekking en duurzaamheid. Dit vraagt om een zeer hoogwaardige data-infrastructuur. “Met alles wat we in deze wijk willen realiseren, zou een 5G-netwerk fantastisch zijn. Toch richten we onze blik al verder en zoeken we naar hogere snelheden.” Aan het woord is Bauke de Vries, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en lid van het projectteam Data & Infrastructuur van Brainport Smart District. De universiteit wil onderzoek doen naar communicatienetwerken die voorbij het nog in te voeren 5G-netwerk gaan. ‘Beyond 5G’ dus. “5G komt er. Dat is zeker. Daarom focussen we ons nu op wat erna komt. Omdat niemand dat nog weet, ligt daar voor ons de uitdaging.”

Omdat de 5G-technologie nog niet beschikbaar is, wordt bij de start van Brainport Smart District met de bestaande netwerktechnologie gewerkt. Maar ook als het 5G-netwerk wel ‘in de lucht’ is, zijn er nog enkele obstakels. Zo moet de frequentie van de 5G-bandbreedte in Nederland nog worden vrijgegeven. Ook moet de frequentieveiling van de vergunningen nog plaatsvinden. De voltooiing daarvan wordt in 2019 verwacht. Daarna moeten de telecombedrijven hun apparatuur aanpassen en hun infrastructuur uitbreiden.

Technische Universiteit Eindhoven

“We richten ons telkens op het hoogst haalbare. Nu is dat 4G. Zodra het kan, voorzien we de wijk van een 5G-infrastructuur. Voor de opvolger van 5G onderzoeken we nieuwe netwerktechnologieën geïntegreerd in de gebouwde omgeving, die zijn afgestemd op de verwachte vraag van de wijkbewoners. Daarmee wordt de Wijk van de Toekomst een proeftuin voor de technologie van de toekomst.”

Baanbrekende systematiek

En wat te denken van de gigantische hoeveelheid data die de technologische toepassingen gaan genereren? Henri Smits, projectmanager Data & Infrastructuur: “Deze data zijn onmisbaar voor het functioneren van de wijk. Als de bewoners bijvoorbeeld voor elektrische auto’s kiezen, moet er ’s avonds wel voldoende stroom geleverd kunnen worden voor het opladen van de auto’s. Hoeveel stroom nodig is, kunnen we uit de data afleiden.”

Vorig jaar heeft het projectteam van de Wijk voor de Toekomst ervoor gekozen om het eigendom van de data aan de toekomstige bewoners te verlenen. Om dit eigendom in goede banen te leiden, is een Datamanifest opgesteld met ‘spelregels’, waaraan bewoners, bedrijven, instellingen en overheden zich moeten houden. Dit manifest bepaalt onder meer wie de data kunnen krijgen en onder welke voorwaarden. Bovendien is besloten een aparte omgeving in te richten voor het ‘Internet of Things’. Dit Data-universum is het dataplatform van de wijk waar alle data van de gebruikers, experimenten, applicaties en systemen naartoe vloeien.

Deze systematiek is baanbrekend. GebruSnel, sneller, snelstikelijk is dat internetdata naar de dataplatformen van bedrijven zoals Google en Facebook vloeien. Die gebruiken ze vervolgens voor de eigen bedrijfsvoering. Ook exploiteren ze de data. Internetgebruikers hebben daar meestal geen invloed op. En wie zijn persoonlijke data wil hebben, moet daar soms voor betalen. Henri Smits: “Het projectteam heeft geadviseerd dit gangbare systeem te veranderen. Via het Datamanifest houden de bewoners zelf de regie over de data en ook over hun privacy.”

De gemeente Helmond heeft zowel met het Datamanifest als met het Data-universum ingestemd.

Andere artikelen in deze UPdate

Samenwerking tussen Raadhuis Advies en Trifaire

Intensievere samenwerking Raadhuis Advies en Trifaire

Zoals u vast al gezien heeft, vaart deze UPdate niet alleen onder de vlag van Raadhuis Advies, maar > Lees meer…

Slimste wijk Helmond

Brainport Smart District

De ‘Wijk van de Toekomst; het klinkt ver weg, maar komt steeds dichterbij. Brainport Smart District heeft > Lees meer…

Back To Top
Zoeken

Wij zoeken collega’s!

Heb jij iets met proces- en projectmanagement? Wil je meedraaien in een sterk team? En ben je toe aan jouw next level? Dan kan jij zomaar de collega zijn die wij zoeken!