Deltaplan Techniek Midden-Brabant

Special Raadhuis advies
Deltaplan
Foto: ROC Tilburg

Deltaplan Techniek Midden-Brabant:

Technici gezocht!

Een deltaplan voor de techniek. Dat klinkt alsof de techniek hulp nodig heeft. En dat klopt. De snelgroeiende maakindustrie in Midden-Brabant heeft een grote behoefte aan technisch talent. De instroom van gekwalificeerde technici loopt echter terug en dat probleem moet zo snel mogelijk getackeld worden.

Het Deltaplan Techniek Midden-Brabant moet het tij keren. Het aanbod aan zowel technische ‘knappe koppen’ als ‘handige handjes’ loopt nu al achter op de vraag ernaar. Gebeurt er niets, dan wordt het tekort aan technici de grootste rem op economische groei. Omdat ingrijpen noodzakelijk is, heeft de gemeente Tilburg vorig jaar besloten een deltaplan op te zetten met partners uit het onderwijs en bedrijfsleven, Midpoint Brabant en andere Midden-Brabantse gemeenten. Het plan is de basis voor regionale projecten en initiatieven die het techniekvak promoten en de opleidingen ondersteunen. Het richt zich op vernieuwing en verbinding en is adaptief van opzet, zodat er ruimte is voor nieuwe initiatieven en inzichten.

Carrièreswitch

ROC-tilburg-verwarming-jongens
Foto: ROC Tilburg

Het plan kent tien actielijnen op verschillende niveaus. Om jongeren te interesseren, krijgen ze de techniek spelenderwijs aangeboden, bijvoorbeeld via samenwerking met het Tilburgse Ontdekstation. Vmbo-leerlingen kunnen bij verschillende technische bedrijven in de regio Tilburg meelopen om hen met het vak te laten kennismaken. Ook het technisch onderwijs zelf krijgt ondersteuning. Specifiek bij de toegankelijkheid, kwaliteit en samenwerking met het bedrijfsleven. Bovendien is er het Assessment Center Techniek. Bij dit innoverende project gaat het Center actief op zoek naar werkzoekenden en zij-instromers om voor hen de mogelijkheden voor een technische carrière te onderzoeken.

Raadhuis Advies heeft de samenwerkende partijen dit jaar ondersteund bij de totstandkoming, oplevering en bekrachtiging van het Deltaplan Techniek Midden-Brabant. Voor de uitwerking en verdieping van de actiepunten is het procesmanagement en de regie gevoerd. Ook heeft Raadhuis Advies de subsidieaanvraag geïnitieerd. Het deltaplan is op 6 juni jl. tijdens de Dutch Technology Week gepresenteerd.

Andere artikelen in deze UPdate

Sturing bij economische groei

Sturing nodig bij economische groei

Deze special gaat over de samenhang tussen economie, innovatie, onderwijs en arbeidsmarkt > Lees meer…

bouwen-aan-samenwerking

Bouwen aan samenwerking

Steeds vaker slaan uiteenlopende partijen zoals overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven de handen > Lees meer…

Koppeling onderwijs en arbeid

Koppeling onderwijs en arbeidsmarkt

Voor PZ-afdelingen is de arbeidsmarkt van een walhalla in een nachtmerrie veranderd. Geweldig voor werkzoekenden, maar > Lees meer…

Back To Top
Zoeken

Wij zoeken collega’s!

Heb jij iets met proces- en projectmanagement? Wil je meedraaien in een sterk team? En ben je toe aan jouw next level? Dan kan jij zomaar de collega zijn die wij zoeken!